Förtidsröstningen är i full gång – så här gör du!

Idag onsdagen den 24 augusti öppnar förtidsröstningen till höstens val. I förra valet lades mer än var tredje röst i förtid och även inför årets val förväntas ett stort antal förtidsröster. Så här går du tillväga i Norrtälje kommun!

Först den 11 september är det valdag, men redan idag den 24 augusti kan den som vill lägga sin röst, då förtidsröstningen öppnar.

Att rösta i förtid har blivit allt mer populärt. Vid valet 2002 skedde just under 30 procent av rösterna i förtid men vid det senaste riksdagsvalet, 2018, var andelen över 44 procent.

En anledning till att förtidsröstning blivit alltmer populärt är förmodligen för att den har blivit mer tillgänglig sedan kommunerna tog över uppdraget från Posten inför valet 2006. Har du glömt ditt röstkort kan du också relativt enkelt beställa ett nytt på Valmyndighetens hemsida och själv skriva ut det. Det finns dessutom mer än 3 000 öppna lokaler runt om i landet med generösa öppettider.

Det här behöver du för att förtidsrösta:

Det går bra att rösta var som helst i landet och lokaler för förtidsröstning finns i varje kommun. På Valmyndighetens hemsida kan du söka efter lokaler för förtidsröstning.

För att få förtidsrösta måste du ha ditt röstkort och kunna legitimera dig. Om du inte har någon id-handling kan en annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling. Och om du saknar ett röstkort kan du beställa ett nytt här.

Mer information om valet 2022 hittar du här.

Norrtälje kommuns information om förtidsröstningen finns här.

facebook Twitter Email