Seminarium & Manifestation Hallstavik 15 Maj 2017

Text: Anders Lidén. Bilder: Lenneke Sundblom.

 

Livet startade på allvar försommaren 1974. Det var då han hade fått fast jobb på bruket och egen hyreslägenhet. Så började Peter Persson sin berättelse. Peter är riksdagsledamot för s och var inbjuden till seminariet och den facklig-politiska manifestationen som Pappers och facken inom politiken arrangerade

Han började sin bana på Nymölla pappersbruk (och är alltjämt med i A-kassan, inte för att han behöver utan för solidaritetens skull) och hade bjudits in till Hallstavik. På ett fängslande sätt berättade han om hur samhället blir bättre och rikare med små klyftor och med stor jämlikhet. Efter Peters inledning fanns tid till frågor. Alla frågor mynnade egentligen ut i två huvudfåror: Det parlamentariska läget i riksdagen och vinster i välfärden.

Efter en kaffepaus var det dags för Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande, att prata om välfärdssatsningar, utbildning och jobb och om argumenten för att bemöta SD. LO-ledningen har under våren varit på arbetsplatsturné och pratat om dessa fyra frågor. Berit menade att de fyra frågorna hänger väldigt mycket ihop: Sverige har blivit alltmer ojämlikt och det är de som arbetar inom LO-facken som får ta smällen när ojämlikheten ökar, men, hela samhället påverkas tex av att kriminaliteten ökar.  LO:s menar att utvecklingen måste vändas. Två krav har lagts fram: Att jämlikheten ska öka och en ny skattepolitik – med framförallt skatt på kapital (tex förmögenhetsskatt och gåvoskatt). När det gällde SD är det ett högerparti som inte röstar för arbetarnas- eller till jämlikhetens fördel och Berit räknade upp ett antal exempel om hur SD röstat i riksdagen, bl.a. har de röstade emot en nollvision om dödsfall på arbetsplatser, emot krav om kollektivavtalsliknande villkor i kommunala upphandlingar, men röstat för sänkta lägstalöner och för att slopa anställningstryggheten.

Efter seminariedelen var det dags för manifestationen – ute på ett centrumtorg med isande kalla vindar. Men trubaduren Daniel Andersson värmde upp publiken med bland annat några Afzelius-låtar. Sedan kom tid för ljuständning och en tyst stund för att hedra offren från terror-attacken i Stockholm i april. Därpå var det dags för Berit, Peter och kommunalrådet Olle Jansson att hålla tal om dagens tema – i solidaritetens tecken.

facebook Twitter Email